1 augusti 2012

Doro - Koppling mellan orderingång och omsättning

Doro är en aktie som är populär på diverse forum. Företaget har stort för en ordentlig turn-around och växer nu snabbt inom området mobiltelefoni för seniorer. Jag kommer skriva mer om företaget Doro och produkterna i en egen analys längre fram.

I det här inlägget tänkte jag skriva lite om kopplingen mellan den orderingång som anges i varje kvartalsrapport och den framtida omsättningen. Visst vore det fantastiskt om man kunde hitta en koppling så att framtida försäljning till viss mån kan förutsägas.




Att hitta någon exakt formel är förstås inte min mening och den uppgiften är förstås inte möjlig att lösa. Min tanke är att med en enkel analys få fram en gissning som är nog så god som professionella analytikers. Målet är att få fram en gissning på företagets intäkter under Q2.

Orderingång och omsättning
I ovanstående graf har jag plottat data från 2008Q3. Den röda stapeln anger orderingången för föregående kvartal (x-1) och den blåa stapeln anger omsättningen för kvartalet (x). Den sista stapeln anger orderingången för 2012Q2 (alltså 2012Q1) men eftersom rapporten inte är släppt än finns ingen uppgift om omsättningen.

Grafen visar ganska tydligt att det ser ut att finnas en stark koppling, det ser inte ut att vara några stora skillnader mellan orderingången och omsättningen. 

Skillnad mellan omsättning och orderingång
Grafen ovan visar skillnaden i Mkr mellan orderingång i kvartal x-1 och omsättning i kvartal x. Alla första kvartal ser ut att visa en stor negativ skillnad i orderingång och omsättning. Om man stryker dem ser det ut som att omsättningen i princip alltid överstiger orderingången. En förklaring kan vara att många beställer varor i Q4 och säljer sedan av dem under resten av året. För övriga kvartal är medelvärdet i avvikelsen 19,2Mkr.

En rimlig gissning på omsättning i 2012Q2 skulle alltså vara 163Mkr, en försumbar ökning jämfört med föregående år. För egen del hoppas jag att den gissningen är helt fel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...