18 mars 2012

Nyckeltal - PEG

Peter Lynch skriver i boken "One Up On Wall Street" i avsnittet "Some Famous Numbers" om P/E. Han försöker svara på vilket P/E-tal som är motiverat för en aktie. När är P/E högt respektive lågt? Lynch anser att P/E-talet skall motsvara företagets tillväxttakt, jag antar att han syftar på företagets vinst.

Om företaget handlas till P/E 15 skall företagets vinsttillväxt vara 15% per år. Då handlas företag till en motiverad multipel. Om vinsttillväxten är högre än P/E är företaget undervärderat och om vinsttillväxten är lägre än P/E så är företaget övervärderat.

Med denna teori är det alltså ointressant att jämföra P/E talet mellan olika företag utan att ta hänsyn till företagens vinsttillväxt. Det går alltså inte generellt säga att företag med P/E 5 är lägre värderat än ett företag med P/E 10 utan att relatera P/E talen till vinsttillväxten. Lynch drar slutsatsen att det man skall leta efter är företag där P/E är hälften av tillväxtstakten (G) och han introducerar ett nyckeltal som definieras som G / (P/E).

När Lynch relaterar P/E till vinsttillväxten snuddar han vid ett annat nyckeltal som kallas PEG (Price/Earnings To Growth - PEG Ratio). PEG definieras som:

PEG = (P/E) / G

G anger "Growth Rate" och kan till exempel räknas ut som medelvärdet av de senaste årens tillväxtstakt. Om man översätter Lynchs egna nyckeltal till PEG så anser han att PEG < 0.5 är mycket bra och PEG > 2 är mycket dåligt. P/E = 15 och G = 10% per år ger alltså ett PEG = 1.5.

Lynch introducerar även en variant där man kan ta hänsyn till att ett företag väljer att dela ut vinsten i form av utdelningar istället för att investera i ytterligare tillväxt. För enkelhetens skull kallar vi detta nyckeltal för PEG(D) där D står för "Dividend". Lynch definierar det som (G+D) / (P/E) men vi vänder på det för att stämma bättre överrens med PEG.

PEG(D) = P/E / (G + D)

Om P/E = 15, tillväxtstakten är 10% per år och utdelningen är 5% så fås PEG(D) = 15/15 = 1. Tar vi hänsyn till utdelningen så framstår alltså företaget som lägre värderat. Om P/E sjunker eller om tillväxten eller utdelningen växer så blir alltså PEG(D) lägre och företaget således lägre värderat.

Läs mer om P/E i ett tidigare inlägg här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...